De bewaking van de Hemptinnekazerne in Leuven werd donderdag overgedragen aan het privébedrijf Securitas. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister van Defensie Steven Vandeput. Leuven is de eerste kazerne in ons land waar dit gebeurt.

Militairen die in kazernes instonden voor bewakingsopdrachten kunnen voortaan ingezet worden voor kerntaken zoals collectieve defensie, veiligheid en bescherming van landgenoten. Zij kunnen blijven werken in hun regio.

“De doelstelling om tegen 2020 de bewaking in twintig kazernes over te dragen aan de privésector zal 500 militairen vrijmaken voor echte kerntaken. In Leuven is dat het geval voor 32 voltijdse personeelsleden”, zei Vandeput.

De minister beaamde dat de overdracht van de bewaking van kazernes aan een privébedrijf voor velen niet evident is. Hij wees erop dat aan de overdracht een maandenlange voorbereiding voorafging en dat Defensie al vijftig jaar opdrachten uitbesteedt aan de privésector.

Dat is momenteel onder meer het geval voor het onderhoud van wapensystemen, leasing van pc’s en het takelen van voertuigen. “Deze contracten zijn op jaarbasis goed voor 150 miljoen euro. In de toekomst willen we ook andere taken in kazernes uitbesteden, zoals onderhoud en catering.”

De opdracht voor de privéfirma bestaat vooral uit de bewaking van de toegangsruimte. De nieuwe bewakers mogen gevoelige zones zoals een wapenopslagplaats niet betreden. Securitas maakt gebruikt van de modernste bewakingstechnologie, waardoor de veiligheid van kazernes beter gegarandeerd zou moeten zijn.