Schoenenketen Van Dalen failliet

shoe-632702_640De schoenenwinkels van Van Dalen zijn failliet. Het faillissement van de Nederlandse keten treft ook de afdeling in Leuven. Redding kan alleen komen van een doorstart. Achter de schermen wordt onderhandeld met één kandidaat-overnemer. Die heeft ook interesse in enkele vestigingen in ons land.

Van Dalen heeft 39 winkels, waarvan 33 in Nederland. In ons land zijn er zes zaken, waaronder Van Dalen Leuven. Volgens de curator heeft de keten te veel vestigingen in een krimpende markt. Andere oorzaken zijn de aanhoudende economische crisis en de toenemende concurrentie van online schoenenwinkels zoals Zalando.

De grootste schuldeisers zijn ABN Amro en enkele grote schoenenleveranciers. De curator bekijkt of een doorstart mogelijk is. Met één kandidaat worden daarover serieuze gesprekken gevoerd. De Jari-holding wil een aantal winkels open houden maar zeker niet allemaal. Het zou gaan om maximaal twaalf afdelingen.

Het lot van de 360 medewerkers is onbekend. De personeelsleden van de winkels die niet heropend worden, moeten op zoek naar een nieuwe baan. Ten vroegste binnen twee weken volgt een ontslagbrief.

De Belgische winkels blijven voorlopig gewoon open. De keten heeft in het totaal een voorraad van 190.000 schoenen. Vanaf de eerste dag van de solden werd vijftig procent korting gegeven, maar de omzet bleef onder de verwachtingen. Sommige schoenen gingen de deur uit voor slechts 10 euro.