Schauvliege krijgt quick wins voor luchthavenregio

Brussel_Zaventem_from_north_IMG_2897_DHL_CiscoDonderdag 18 juni maken een twintigtal organisaties en besturen uit Vlaams Brabant hun voorstellen rond mobiliteit en ruimtelijke planning in de luchthaven-regio over aan Vlaams minister van omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

“In het kader van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen werkten ze zeven quick wins uit voor de luchthavenregio, samen met enkele beleidsaanbevelingen”, zegt Kasper Demol van Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde . “Samen met de presentatie van de voorstellen krijgt de minister een rondleiding op het bedrijventerrein Keiberg in Zaventem, één van de zones die worden aangepakt.”

De regio Luchthaven-Zuid is een van de tien pilootgebieden voor de opmaak van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Op slechts vijf maanden tijd geraakten zo’n twintig organisaties, lokale besturen en lokale actoren het eens over de belangrijkste eerstvolgende stappen om zowel de economische functie als de ecologische waarde van het gebied te versterken. De organisaties die de werkgroep Luchthaven-Zuid vormen, zijn: Voka, Unizo, Natuurpunt, Boerenbond, Brussels Airport, POM Vlaams-Brabant, De Lijn Vlaams-Brabant, AWV Vlaams-Brabant, RESOC Vlaams-Brabant, provincie Vlaams Brabant,  Interleuven, de gemeentebesturen van Zaventem, Steenokkerzeel, Kortenberg en Tervuren , de gewestelijke administraties werden betrokken (departement Ruimte Vlaanderen, departement MOW, Agentschap Ondernemen, Vlaamse Landmaatschappij)net als academische middens (KU Leuven, UGent – Steunpunt Ruimte) en een paar experten uit de vastgoedsector.

Enkele aanbevelingen zijn:

  • Een mobiliteitsmanager voor de bereikbaarheid bedrijvenzones rond de luchthaven
  • Meer flexibiliteit in bestemming bedrijvenzone Keiberg
  • Landinrichtingsplan om versnipperde groene ruimte rond de luchthaven te verbinden en versterken
  • Actieplan om toekomst bedrijf Huntsman in Everberg te verzekeren en oplossing uit te werken voor de bestemming van de nog niet ontwikkelde aanpalende bedrijvenzone
  • Een overlegforum met buurgemeenten van de luchthaven, voor betere verdeling lasten en lusten luchthaven.

De minister krijgt donderdag als eerste de zeven quick wins te horen.