Sarens bouwt kranen voor olieveld in Kazachstan

sarens kranenSarens sleepte een contract van 450 miljoen euro binnen voor de bouw van een olieproject in Kazachstan. Voor het kraanbedrijf uit Meise is de overeenkomst met het consortium Tengizchevroil een megadeal.

Het Amerikaans-Russisch-Kazachs consortium exploiteert een van de grootste olie- en gasvelden ter wereld: het in 1979 ontdekte Tengiz in Kazachstan. Dit veld van 2.500 vierkante kilometer ligt ten noorden van de Kaspische Zee, in een streek waar de temperaturen variëren van 40 graden onder en boven nul.

Anno 2016 worden 600.000 vaten olie per dag opgepompt. Over vier jaar wil Tengizchevroil de helft meer oppompen in een van de grootste oliereserves. Om dat te realiseren wordt nu ook een beroep gedaan op Sarens. De onderneming uit Meise levert kranen, hijsactiviteiten en speciaal transport.

Sarens zal de speciale modules transporteren voor een nieuwe installatie van 350.000 ton. Om al dat staal te verschepen van Zuid-Korea naar Kazachstan bouwt Sarens transportplatformen met 12.000 wielen, honderd kranen en pontons met een watervlak van negentig bij dertig meter. Het bedrijf koopt voor 70 miljoen euro nieuw materieel aan.

Voorts kreeg Sarens de opdracht om twee overslaghavens te ontwikkelen en uit te baten, in Finland en Bulgarije.

“Het project loopt van 2017 tot 2020. In die periode werven we 150 gespecialiseerde medewerkers aan voor de verschillende locaties”, zegt ceo Wim Sarens. “Daarnaast trekken we 250 mensen aan voor de logistieke activiteiten ter plaatse. In Meise zelf komt er een dertigtal gespecialiseerde medewerkers bij.”