In het seizoen 2017-2018 komt een nieuw quadrivalent griepvaccin in de handel. Dat moet een betere bescherming tegen de ziekte bieden. Het farmabedrijf Sanofi Pasteur uit Machelen wordt de tweede producent die een dergelijk vaccin voor de Belgische markt maakt.

Een quadrivalent vaccin biedt bescherming tegen vier varianten van het griepvaccin: twee A-stammen en twee B-stammen. Op die manier worden patiënten beter beschermd dan met de trivalente vaccins die voorheen in omloop waren, want die beschikten maar over twee A-stammen en één B-stam.

In 2015 had het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK), dat in België meer dan de helft van de markt van de griepvaccins controleert, al zo’n quadrivalent vaccin gelanceerd. Vanaf het seizoen 2017-2018 volgt Sanofi Pasteur dat voorbeeld. De derde speler, Mylan uit Hoeilaart, heeft voorlopig nog geen lancering van een quadrivalent vaccin in België aangekondigd.

Volgens griepcommissaris Marc Van Ranst is het quadrivalente vaccin een serieuze verbetering. Hij vermoedt dat de quadrivalente vaccins binnenkort de norm zullen worden en dat trivalente vaccins zullen verdwijnen.