Leuven ontving de voorbije dagen een delegatie uit het Chinese Wuxi om de samenwerking tussen beide steden te verankeren. “Na een bezoek was duidelijk dat zowel Leuven als Wuxi veel te winnen hebben bij een officiële samenwerking. Daarom ben ik zeer tevreden dat we nu een akkoord sloten en ondertekenden. We zullen intens samenwerken op het vlak van economie, onderwijs en cultuur”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani (SP.A).

Een jaar geleden bezocht Ridouani Wuxi samen met Leuven MindGate en enkele Leuvense bedrijven bezocht. Wuxi, uitgesproken als Woesji, is een stad met 6,5 miljoen inwoners vlakbij Shanghai in een van de meest welvarende provincies van China.

“Dat we nu een formeel samenwerkingsakkoord afsluiten met deze miljoenenstad in een van de sterkst groeiende economische polen ter wereld biedt ontzettend veel mogelijkheden”, zegt Ridouani. “Onze sterktes onderwijs en ecologie lopen gelijk met de uitdagingen van Wuxi. Bovendien hebben we allebei de ambitie om een slimme stad te worden en toepassingen binnen het internet der dingen en big data verder te ontwikkelen.”

Capricorn

De Chinese delegatie bracht de voorbije dagen bezoeken aan onder meer onderwijspartners zoals KU Leuven en bedrijven zoals Capricorn en Imec. Capricorn uit Leuven is een onafhankelijke beheerder van durfkapitaal- en aandelenfondsen die investeert in Europese bedrijven met innovatieve technologie als concurrentieel voordeel. Het investeringsteam bestaat uit managers met technologische, industriële en financiële expertise.

“Capricorn sloot tijdens onze missie in Wuxi meteen een overeenkomst met Chinese bedrijven om samen te investeren in Belgische en Europese ondernemingen die willen groeien op de Chinese markt. Door de officiële samenwerking zullen er nog meer afspraken volgen”, stelt Ridouani.

Deze samenwerking past helemaal in de ambitie van Leuven MindGate, het partnerschap dat Leuven internationaal op de kaart wil zetten als topregio voor technologie, gezondheid en creativiteit. “Na het samenwerkingsverband met het Indiase New Delhi is dit opnieuw een stap om die ambitie waar te maken.”