Ryanair verankert zich in Zaventem

OLYMPUS DIGITAL CAMERARyanair drijft het aantal bestemmingen vanop Brussels Airport op tot veertien. De Ierse luchtvaartmaatschappij plant vanuit Zaventem drie nieuwe routes: Berlijn (Duitsland, driemaal per dag), Bratislava (Slovakije, dagelijks) en Larnaca (Cyprus, tweemaal per week). De nieuwe regeling gaat in vanaf volgende zomer.

De lagekostenmaatschappij biedt in de zomer van 2016 negentig bestemmingen aan vanuit België. De nieuwkomers Kopenhagen (Denemarken) en Verona (Italië) gaan naar Charleroi. Vanuit Zaventem komen er extra vluchten naar Barcelona (viermaal per dag), Dublin (driemaal per dag), Malaga (tweemaal per week) en Rome (driemaal per week). In Charleroi wordt het aantal vluchten opgedreven naar Edinburgh en Praag.

De negentig routes van en naar beide Belgische luchthavens moeten 8,1 miljoen passagiers opleveren in 2016. Voor dit jaar verwacht Ryanair dat het acht miljoen reizigers zal vervoeren in ons land. Dat is dertig procent meer dan in 2014.

De maatschappij constateert groei op Brussels Airport, met twee miljoen passagiers. De nieuwe bestemming Berlijn wordt al vanaf het winterseizoen geopend. Voor 2016 rekent Ryanair op 2,4 miljoen klanten in Zaventem. Daarmee zorgt het volgens eigen beramingen voor 1.800 banen op Brussels Airport.

De intrede in Zaventem in 2013 verliep minder vlot dan verhoopt. Ryanair had gehoopt op een iets snellere groei op Brussels Airport. De Ierse maatschappij benadrukt dat de relaties met de luchthavenuitbater goed zijn.

Ryanair focust op uitbreiding op internationale luchthavens zoals Zaventem. Het heeft op dit moment onvoldoende toestellen om verbindingen te realiseren op nieuwe regionale luchthavens. Al zou het ook graag actief worden in Luik en Oostende.

De lagekostenmaatschappij heeft ook plannen om te starten met goedkope transatlantische vluchten. Het businessmodel laat nog op zich wachten.