Via het Pendelfonds krijgen 36 Vlaamse bedrijven samen 2,56 miljoen euro overheidssteun voor investeringen in duurzaam woon-werkverkeer. Dat heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gemeld. Met de steun kunnen de bedrijven mobiliteitsoplossingen op maat uitwerken en werknemers stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, carpooling, openbaar vervoer en randparkings. Vlaams-Brabant krijgt 554.973 euro.

“We investeren in harde argumenten die chauffeurs bekeren tot een van de alternatieven voor de auto. Ik wil de Vlamingen verleiden om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets of de bus”, zegt Weyts.

Met het geld investeren bedrijven en overheden in een uitgebreid fietsaanbod, treinabonnementen of in de aanleg van een carpoolparking op het bedrijventerrein. “Door alternatieven slim te combineren bereik je in veel gevallen nu al sneller en vlotter je werk.”

Voor Vlaams-Brabant trekt Weyts 554.973 euro uit. Slokop is Deloitte Services & Investments met 200.000 euro. Het consultingbedrijf uit Zaventem koopt onder meer zeven e-bikes, tweehonderd plooifietsen en bijhorende fietshelmen. Het ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde ontvangt 95.000 euro.

Kleinere bedragen zijn er onder meer voor het constructiebedrijf Caterpillar in Grimbergen (24.000 euro) en De Okkernoot (16.000 euro). De zorgaanbieder uit Galmaarden installeert een fietsenstalling, douches en lockers. “Elk bedrijf kiest een eigen aanpak. Maar iedereen heeft hetzelfde doel: het woon-werkverkeer duurzamer maken.”