De provincie Vlaams-Brabant keurde vijf projecten goed voor handelskernversterking in de gemeenten Dilbeek, Landen, Tervuren en Tienen en een intergemeentelijk project van Horizon+ voor de gemeenten Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. Die projecten ontvangen in totaal 61.207,62 euro om hun handelskernversterkende initiatieven uit te voeren.

“De versterking van onze handelskernen is belangrijk”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. “Door gemeenten te ondersteunen die hiervoor initiatieven nemen, geven we niet alleen zuurstof aan de economie, maar zorgen we er ook voor dat het daar aangenamer wonen is.”

Tervuren, Tienen en Dilbeek ontwikkelen een beleidsvisie op hun handelskern. Tervuren actualiseert zijn detailhandelsvisie, ontwerpt een plan om de beeldkwaliteit van het centrum te versterken en bakent zijn kernwinkelgebied af.

Tienen gaat investeren in zijn stadskerngebied en de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, te werken en te winkelen. Daarvoor schrijft de stad de studieopdracht versterken van de detailhandel in Tienen uit.

Dilbeek gaat deelnemen aan het traject bedrijvige kern van Unizo. Daarnaast wordt een online platform uitgewerkt dat de lokale economie moet ondersteunen.

Landen en Horizon+ maken werk van de versterking van hun handelskern. Landen gaat een gemeentelijke cadeaubon invoeren die de zichtbaarheid van de lokale handel moet verhogen. Die is te verkrijgen via een verkoopautomaat.

Projectvereniging Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken. Het project stimuleert de verweving tussen toerisme en economie. Vier kunstzinnige natuurinstallaties, ter hoogte van de vier Vlaamse poorten van het Zoniënwoud, moeten bezoekers gemakkelijker hun weg naar winkelgebieden in de buurt laten vinden.