werchterDe organisatie achter Rock Werchter heeft bij de provincie Vlaams-Brabant een aanvraag ingediend voor het bekomen van een milieuvergunning met een looptijd van liefst twintig jaar. Die moet dienen voor de organisatie van evenementen op de festivalweide van Werchter.

De aanvraag werd ingediend door de nv Live Nation Festivals en de bvba Werchter Park. Zij vragen een milieuvergunning klasse 1 voor twee luiken. Er zijn de permanente activiteiten op de festivalweide, zoals de aanwezigheid van een grondwaterwinning en een hoogspanningscabine.

Daarnaast moet de vergunning dienen voor de jaarlijks weerkerende tijdelijke festivalactiviteiten. Daartoe behoren de opslag van gassen, de opslag van brandstoffen, generatoren, het stallen van voertuigen, het lozen van gezuiverd afvalwater, koelcellen, diepvriescontainers en compressoren voor koel- en tapinstallaties.

De voorbije twee jaar kende de deputatie telkens een vergunning toe met een looptijd van slechts een jaar. Dat nu op twintig jaar wordt gemikt, is geen rechtstreeks gevolg van de recente beslissing van Live Nation om het festival in Werchter te houden.

De beslissing is al enkele jaren geleden genomen, na de herziening van het provinciaal ruimtelijk structuurplan voor Rock Werchter. De organisatie heeft een langdurige milieuvergunning nodig omdat in het festivalpark van Werchter permanente installaties werden gepland.