Rob-tv gaat op zoek naar de roots van het Leuvense topbedrijf Imec. In de serie De Bollebozen belichten de programmamakers van het Leuvense productiehuis Nieveranst de figuur van Roger Van Overstraeten, stichter van het interuniversitair micro-elektronicacentrum. De reeks van acht afleveringen start op 1 november.

Aan de hand van getuigenissen willen de regionale omroep Brabant en Nieveranst nagaan hoe echte pioniers Imec helemaal van nul opbouwden tot de gigant die het nu is. Roger Van Overstraeten, geboren in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) en gestorven in 1999, was de oprichter en eerste algemene directeur van Imec.

In 1984 begonnen de stichters te werken aan iets wat later het kruim van de wetenschappers zou samenbrengen. “Ze hadden de grote ambitie om Silicon Valley naar Leuven te brengen en van Imec een onderzoekshub van wereldformaat te maken”, zegt Katrien Marent, vicepresidente communicatie bij Imec.

Symbool

De ambitie van Silicon Valley liep op een sisser uit, maar Imec groeide wel uit tot bedrijf met internationale allure. “De visie en passie van de begindagen leven tot vandaag voort in Imec. Met deze afleveringen willen we tonen dat Imec het onmogelijke mogelijk maakte door samen te werken en te durven dromen”, stelt Marent.

De toren van Imec is een symbool van Leuven. Slechts weinig mensen weten hoe het zover is kunnen komen. En dat is zonde volgens Peter Heymans, programmamaker bij Nieveranst. “Wij hebben een voorliefde voor mensen met passie, daadkracht en durf. Drie eigenschappen waarover Roger Van Overstraeten en zijn topteam van briljante wetenschappers beschikten.”

Eyskens

Daarom gaan de programmamakers vooral op zoek naar het antwoord op de vraag wie Roger Van Overstraeten eigenlijk was. Getuigenissen van onder meer politicus en collega-hoogleraar Mark Eyskens schetsen een beeld van de man naar wie het plein voor het nieuwe Leuvense stadskantoor werd genoemd.

“Imec is gevestigd op een steenworp van het centrum van Leuven en de bollebozen beïnvloeden letterlijk de hele wereld”, zegt Dirk Roelens, hoofdredacteur van Rob-tv. De Bollebozen telt acht afleveringen en wordt vanaf 1 november elke woensdag uitgezonden op Rob-tv na het nieuws van 18.30 uur.