unizo road to actionHet is niet evident om een eigen onderneming leiden. Startende ondernemers moeten immers met veel zaken rekening houden en kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Met het begeleidingstraject Road To Action begeleidt Unizo intussen al meer dan 150 start-ups. “Met steun van het Agentschap Ondernemen bieden we zo een betaalbare oplossing voor starters”, zegt Greet Diericx  die coördinator is van Road To Action.

“Ondernemen leer je niet op de schoolbanken”, zegt Diericx. “Start-ups merken vaak en cours de route dat het niet loopt zoals het moet.” Zo stelt Unizo vast dat de start-ups sterk op zoek zijn naar een focus voor de volgende jaren. “Vaak zitten ze in hun eerste groeifase met vragen over de financiële en de administratieve kant van hun zaak, rond marketing of personeelsbeleid”, zegt Diericx. “Zo is voldoende financieel inzicht hebben, vaak een grote uitdaging. Meer dan de helft van de ondernemers in het traject kent het break-even-point van zijn onderneming niet. Ze hangen voor heel wat financiële gegevens af van hun boekhouder. Een eerste personeelslid aannemen of niet, behoort bijvoorbeeld ook tot een van de vragen waarmee de helft van de starters worstelt. Op die en nog vele andere probleempunten bieden we met het Road To Action traject een antwoord.”

Road To Action is voor starters een objectief klankbord. “We kijken naar de uitdagingen van de ondernemer zijn. De ondernemers lijsten hun actie- en verbeterpunten op en onder begeleiding van een Unizo -adviseur werken ze een actieplan uit. Dat geeft hen de focus die ze zochten en zorgt ervoor dat ze van een gezonde basis kunnen vertrekken.”

Unizo begeleidt binnen Road To Action ook ondernemers in bijberoep die overwegen om de overstap te maken naar hoofdberoep. “Dat is vaak geen gemakkelijke keuze, omdat de zekerheid van werken in loondienst dan wordt opgegeven”, zegt Diericx. “Maar de motivatie van deze mensen is groot. Ze kiezen voor datgene wat ze graag willen doen.”

Meer informatie over Road To Actionvind je op www.unizo.be/roadtoaction of bij adviseur Paul Beckers, Diestsevest 52-54 in Leuven, tel. 016-28.44.41, Paul.Beckers@Unizo.be