Drie van de vier rijkste Belgen en Belgische families vergaarden hun fortuin bij bedrijven uit Vlaams-Brabant. Volgens de gespecialiseerde website De Rijkste Belgen komt de familie Wittouck van Tiense Suiker in Tienen de top drie binnen. Ten nadele van de familie Colruyt van de gelijknamige retailgroep uit Halle, die naar rang vier tuimelt. De families van brouwer AB InBev uit Leuven en hun telg Alexandre Van Damme blijven op de koppositie staan.

De AB InBev-families en Alexandre Van Damme hebben met een geschat vermogen van 42,9 miljard euro nog steeds de leiding in de ranking, voor het imperium van Albert Frère (6,2 miljard euro).

De familie Wittouck maakte fortuin met Tiense Suiker en het Amerikaanse vermageringsbedrijf Weight Watchers. Door een miljardendeal met dierenvoeding komt de familie binnen op plaats drie. Zo wordt de familie Colruyt van het podium verdrongen.

Suikerindustrie

Aanleiding is de verkoop door Artal, de Luxemburgse holding van Eric Wittouck, van de Amerikaanse producent van biodierenvoeding Blue Bufallo voor 8 miljard dollar aan de Amerikaanse distributiereus General Mills. Daarmee mag Wittouck 3,52 miljard dollar op zijn bankrekening schrijven. De meerwaarde van 820 miljoen dollar die Wittouck daarmee realiseert, brengt zijn totale vermogen op 3,4 miljard euro.

De grootvader van Eric Wittouck startte aan het einde van de negentiende eeuw met de suikerindustrie in ons land. Hij lag mee aan de basis van wat toen de Sucrerie Tirlemontoise heette. De 71-jarige Wittouck is net als Alexandre Van Damme gesteld op uiterste discretie. Dat lukte hem, tot LuxLeaks en Panama Papers enkele jaren geleden roet in de kaviaar gooiden. Er was onder meer sprake van banden met postbusbedrijfjes in belastingparadijzen als Bermuda en de Maagdeneilanden.