In het Gooikse Oetingen zijn Herman Heylens en zijn zoon Bram gestart met het bereiden van gerechten waarvoor verschillende kruiden en zelfs onkruid gebruikt worden.

Wanneer Herman en zijn zoon Bram niet terug te vinden zijn in hun keuken in restaurant ’t Kreukeltje in Oetingen zien ze hun kans schoon om het Pajottenland te ontdekken. “Tijdens het wandelen kan ik het niet laten om te proeven van diverse kruiden of zelfs onkruid”, aldus Herman. “Soms worden de smaakpapillen gestimuleerd door heel fijne smaken.”

Bladen van daslook

In het restaurant wordt al  geïnvesteerd in lokale producten. Daaruit vloeide ook de interesse voort om met lokale planten en kruiden te werken. Vandaag gebruikt Herman in zijn keuken veldkers, muurkruid en koningsbloem maar bijvoorbeeld ook de bladen van daslook. “Het is als het ware teruggaan naar onze roots  door gebruik te maken van alledaagse dingen die gewoon te vinden zijn langs tal van wegentjes op enkele tientallen meters van een straat. Kan het nog ecologischer zijn?”, aldus Herman en Bram. Een van hun meest recente creaties is een crumble van brood en zwarte olijven met daarop een sorbet van wilde planten, afgewerkt met braambes.