Restaurant Ratata legt de boeken neer

ratataHet was al drie weken gesloten. Speculeren hoeft niet meer: de rechtbank van koophandel in Leuven heeft het restaurant Ratata van de bvba Luzine failliet verklaard. De opvolger van het voormalige toprestaurant Luzine van Jeroen Meus aan de Kolonel Begaultlaan in Wilsele-Leuven heeft het maar goed twee maanden uitgezongen.

De rechtbank van koophandel opende het faillissement op aangifte van de bvba Luzine voor het restaurant met de handelsnaam Ratata. De voorlopige datum van staking van betaling is vastgelegd op 29 oktober. Curator is Gerry Verschuren uit Lubbeek.

Met de aanvraag van het faillissement loopt het avontuur van de opvolger van Luzine al ten einde nog voor het goed en wel begonnen was. Het restaurant werd uitgebaat door Didier De Roover, schoonbroer van Jeroen Meus. Hij was op 7 augustus met volle moed aan zijn nieuwe uitdaging begonnen.

In het begin was er aan reservaties geen gebrek. Naar de precieze oorzaak van de faling blijft het ook vandaag gissen. Alles wijst erop dat het nieuwe concept zonder Meus geen succes was. De populaire tv-kok was gedurende acht jaar het gezicht van Luzine, dat met (top)gastronomie geïdentificeerd werd.

Didier De Roover is niet alleen de broer van de vrouw van Meus. Hij was diens rechterhand in de keuken en al jaren zijn vennoot. De Roover veranderde het concept en koos voor een meer toegankelijke keuken met lagere prijzen. Maar hij werd ook achtervolgd door de cijfers. Bij de overname van Luzine in december 2014 werd een verlies van 73.000 euro opgetekend.