In Leuven is donderdag het officiële startschot gegeven voor de werken aan de Hertogensite. Dat is een van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van de jongste decennia. De site, met onder andere het Sint-Pietersziekenhuis dat tegen de vlakte gaat, krijgt een volledige opwaardering. Projectontwikkelaar Resiterra bouwt er in acht jaar 540 woningen en de eerste Welzijnstoren van Vlaanderen.

De 6,5 hectare grote site ligt tussen de Brusselsestraat, Minderbroederstraat en Kapucijnenvoer. De Dijle zal er over een afstand van 300 meter opengelegd worden. Op het terrein, eigendom van KU Leuven, komen naast wooneenheden ook commerciële ruimten en diverse andere projecten. Samen zijn die goed voor een investering van 300 miljoen euro.

In eerste instantie worden twee leegstaande panden in de Brusselsestraat gerenoveerd tot achttien appartementen en kantoren. Als alle diensten van UZ Leuven verhuisd zijn, start begin volgend jaar de afbraak van het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat. Als het nieuwe schepencollege in 2019 groen licht geeft, wordt op deze locatie een podiumkunstenzaal gebouwd.

Verkeersvrij

Nog volgend jaar start de renovatie van een bestaand pand op de site tot Welzijnstoren. Daar wil het UZ een ambulant zorg- en welzijnsplatform realiseren met bijzondere aandacht voor chronische zorg, vooral bij ouderen.

De hele site wordt verkeersvrij. Aan de rand zijn drie grote ondergrondse parkeergarages gepland die alleen voor bewoners bestemd zijn. Midden in de site wordt tegen 2023 ook een 1 hectare groot park gerealiseerd.

“Het openleggen van de Dijle en de inplanting van een groot park moeten de leefbaarheid ten goede komen. Wonen in de stad moet vooral leuk kunnen zijn. Het is onze bedoeling dat zowel jong en oud er complexloos kunnen genieten en rondwandelen, zonder zich daarbij zorgen te maken over pakweg voorbijrijdende auto’s”, zegt Erik Van Hoof, directeur van Resiterra.