De Leuvense projectontwikkelaar Resiterra start op de Jansensiussite in Leuven met de bouw van het eerste Abbeyfieldhuis in Vlaanderen. De Notekraker is een collectief woonconcept voor een groep 55-plussers die naast hun privaat appartement gemeenschappelijke ruimten deelt met het oog op een gezamenlijke leefomgeving.

De beweging rond Abbeyfield ontstond in 1950 in Groot-Brittannië in 1950 om de eenzaamheid van alleenstaanden na de Tweede Wereldoorlog te bestrijden. Sindsdien werden al 700 dergelijke huizen gebouwd. In ons land staan er vijf Abbeyfieldhuizen: in Etterbeek, Watermaal-Bosvoorde, Lixhe-Visé, Namen en Perwez.

Financiering

Leuven krijgt na een jarenlange voorbereiding door een kerngroep van bewoners de Vlaamse primeur. De Notekraker omvat dertien appartementen met elk een woonkamer, ingebouwde keuken, twee slaapkamers en een terras. Het gemeenschappelijk gedeelte bestaat uit een grote huiskamer, een keuken met kookeiland, een was- en strijkruimte, een hobbykamer, een technische ruimte en een gastenkamer.

De financiering komt van externe private investeerders met wie de bewoners afspraken maken over de te betalen huur. De bewoners kunnen er alleen als huurder intrekken. Voor het Leuvense project hebben zich al meer mensen aangemeld dan er plaatsen zijn.

Volgens Charlotte Bevernage, voorzitster van Abbeyfield Vlaanderen, kunnen geïnteresseerden zich nog steeds aanmelden op de reservelijst. Er geldt geen maximale leeftijdsgrens. Er wordt wel verwacht dat de bewoners bij hun intrek nog zelfstandig kunnen wonen.