Ontwerp- en aannemingsbedrijf Conversion Works uit Lembeek heeft een oorlogsbunker in Stroppen (Halle) gekocht. De bunker zal gebruikt worden als thuis voor vleermuizen, én nu nog voor een feestje.

In Halle vind je verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.  Een van die bunkers werd vorig jaar te koop aangeboden door de overheid en trok de aandacht van Tobias Vandenbosch, zaakvoerder van Conversion Works, een bedrijf dat oudere gebouwen met een historische waarde renoveert. De bunker past volgens Tobias perfect binnen de filosofie van Conversion Works. “Ik was meteen geïnteresseerd”, vertelt Vandenbosch. “Wie kan zeggen dat hij een eigen bunker heeft? En dus besloot ik om met Conversion Works te bieden tijdens de openbare verkoop. Het heeft ons 2.500 euro gekost, maar we zijn nu wel eigenaar van een ‘cool’ gebouw.”

Vleermuizenhotel

“Intussen is gebleken dat de stad van de bunker een vleermuizenverblijf wilde maken”, gaat Tobias verder. “Die diertjes woonden vroeger op allerhande zolders, maar tegenwoordig zijn die dusdanig geïsoleerd, dat ze er niet langer kunnen overwinteren. Ik vond het dan ook een schitterend idee om van de bunker een vleermuizenverblijf te maken – en voor het bedrijf is het positieve reclame. Ik heb intussen ook al veel bijgeleerd over vleermuizen. Zo blijkt deze bunker geschikt te zijn omdat de dieren het gebouw zeker kunnen waarnemen op zoek naar een plek. Andere bunkers in de buurt kunnen ze niet detecteren. Heel fascinerend allemaal.”

Deuren met gleuven 

Intussen plaatste het bedrijf al twee deuren met gleuven waarlangs vleermuizen vlot binnen en buiten kunnen. Maar voor de diertjes komen overwinteren zal er nog een feestje in de bunker plaatsvinden. Het is symbolisch”, legt hij uit. “We maken nog één keer lawaai voor we de vleermuizen er rust gunnen.”

FOTO: Conversion works.