Renaat Kuipers stort zich op de voedingssector in Vlaams-Brabant

FullSizeRenderFlanders Smart Hub heeft een projectmanager voor de cluster lifetech food. En niet de eerste de beste. Renaat Kuipers (58), gewezen algemeen directeur van Veiling Haspengouw, moet de foodcluster in de provincie uitbouwen en Vlaams-Brabant op de kaart zetten als innovatieve voedingsregio. “Ik ben volop bezig met de inventarisatie. En ik zie wel degelijk perspectieven”, zegt Kuipers.

Renaat Kuipers nam zijn intrek bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant, onder de koepel van Flanders Smart Hub. Zijn opdracht is welomlijnd: concrete projecten uitwerken om de voedingssector in de provincie te versterken, samenwerking tussen voedingsbedrijven en kennisinstellingen bevorderen en investeringen aantrekken. Kuipers is tevens contactpersoon voor de campus Feed Food Health (FFH) en de incubator Food Port in Tienen.

De nieuwe manager food is zich sinds een drietal weken aan het documenteren. “Het is nog iets te vroeg voor concrete plannen. Ik ben nu vooral de juiste richting aan het zoeken. Op welke sectoren zetten we in? Op welke niches kunnen we ons best richten? Dat gebeurt in heel nauw overleg en samenwerking met de partners van Food Port Tienen en de KU Leuven.”

Gedurende 23 jaar was Kuipers algemeen directeur bij Veiling Haspengouw. Een man met zoveel ervaring weet al na enkele weken welk vlees hij in de kuip heeft. “Ik beschik over degelijk materiaal, zoveel is zeker. Ik zie er wel brood in. Anders had ik deze nieuwe opdracht ook niet aanvaard.”

Kuipers is een autoriteit in de veiling- en voedingssector. Hij was bijvoorbeeld de eerste die het systeem van clubrassen introduceerde waarbij vraag en aanplant op elkaar werden afgestemd. Voor België was dat een heel vernieuwend systeem. Een andere verdienste is dat hij rond Veiling Haspengouw andere bedrijven groepeerde die fruit verpakken en verwerken.