Reistijd wordt effectieve werktijd bij Colruyt in Halle

kantoorbuBij Colruyt Group wordt de reistijd naar de bedrijfsgebouwen in Halle omgezet in effectieve werktijd. Althans voor honderd werknemers, in een eerste en experimentele fase. Zij gaan binnenkort met een soort kantoorbus naar het werk. Office on wheels.

Vanaf september zal een honderdtal werknemers van Colruyt Group van en naar het werk pendelen met een autocar die ingericht is als kantoor. Het gaat om een proefproject op initiatief van de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers (BAAV) en het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM).

Bedoeling is dat de Colruyt-werknemers gedurende zes maanden hun reistijd in werktijd omzetten. De initiatiefnemers willen zien of het nieuwe transportmiddel een duurzaam alternatief kan zijn voor het woon-werkverkeer. Maar er is méér: ze willen ook nagaan of er nieuwe businessmodellen inzitten voor busoperatoren.

De office on wheels legt dagelijks een vast traject af. Zodra een werknemer instapt, begint zijn werkdag. Terwijl het traditionele collectieve vervoer vooral woongebieden en centrumgebieden aandoet, bedient de kantoorbus in eerste instantie bedrijven en bedrijventerreinen die slecht of niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Na de test volgt een technische, sociale en economische analyse volgen. Details ontbreken want het project wordt pas op 20 september voorgesteld. De kantoorbus zou dezelfde faciliteiten bieden als een standaardkantoor. Via een optimale verbinding kan de werknemer zijn documenten raadplegen die zich in de cloud bevinden en zelfs inloggen op de server van het werk.