De stad Leuven stapt in een project om boomspiegels te bedekken met kurk. De nieuwe bekleding is bedoeld om op een duurzame manier onkruid tegen te gaan.

Boomspiegels, de ruimte rond de stam van bomen, bedekken met recyclagekurk is een proefproject. Als de boomplaten voldoende water doorlaten en slijtvast blijken, wordt het initiatief de komende jaren uitgebreid.

Sinds enkele jaren gebruikt de Leuvense groendienst geen onkruidverdelgers meer. Om het onvermijdelijke onkruid rond bomen tegen te gaan start nu het project met kurken boomplaten. “Dat is een duurzame manier om onkruid te weren. Het oogt bovendien natuurlijk en proper”, zeggen de schepenen Myriam Fannes en Mohamed Ridouani.

Inzamelpunten

Inwoners van Leuven kunnen hun steentje bijdragen. Er zijn verschillende inzamelpunten waar inwoners terechtkunnen met hun kurkafval: bij kringwinkel Spit en in scholen, buurthuizen, containerparken en stadsgebouwen. De kurk wordt gerecycleerd tot boomplaat.

De boomspiegels worden ontwikkeld door Pionier-K, een project van De Vlaspit (RecyCork), Igo en Sirris (het collectief centrum van de Belgische technologische industrie). Ze worden geplaatst door De Vlaspit, Igo en de Leuvense groendienst. Het project wordt mee gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant.

Een eerste boomspiegel in recylagekurk werd onthuld aan de vredeseik op het Margarethaplein. De komende weken worden boomspiegels met kurk bedekt in de Vuurkruisenlaan, Van Monsstraat, Diestsestraat, Ladeuzeplein, Tiensevest, Schapenstraat, Bergstraat en Zoutstraat.