De luchthaven in Zaventem mag terugblikken op een recordzomer. Voor het eerst verwelkomde Brussels Airport meer dan vijf miljoen passagiers in de vakantiemaanden juli en augustus. Het segment van de lowcost is wel toe aan stabilisering.

Tijdens de zomervakantie kreeg Brussels Airport 5,055 miljoen reizigers over de vloer. Dat is ruim zeven procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar met 4,7 miljoen. Gemiddeld waren er 130 passagiers per vlucht.

Volgens de luchthavenuitbater is de groei te danken aan een hele reeks spelers. Zoals Brussels Airlines (grootste klant), de vakantievluchten, de Europese vluchten en de langeafstandsvluchten.

Het segment van de lage kosten groeit voorlopig niet meer, stelt Brussels Airport. Dat komt door een terugval van de activiteiten bij EasyJet en Vueling. Die wordt nog enigszins gecompenseerd door groei bij Ryanair en enkele andere budgetmaatschappijen.

Van januari tot en met augustus verwelkomde Brussels Airport ruim 16,6 miljoen passagiers. Dat is achttien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het vrachtvervoer van de eerste acht maanden van dit jaar lag 12,9 procent boven het niveau van 2016. Die stijging is opmerkelijk want de vracht is al enkele maanden aan het dalen door het vertrek van enkele maatschappijen als vermeend gevolg van de Brusselse geluidsnormen.