Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2017 met bijna negen  procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Brussel is dat   zelfs veertig procent. Ruim 5.700 bedrijven werden failliet verklaard in de eerste jaarhelft. De horeca slaat alle records met 1.160 faillissementen. De neerwaartse trend blijkt uit de nieuwste cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon.

Van januari tot en met juni werden in totaal 5.731 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 470 meer dan in de eerste helft van 2016 (+8,9 procent). De toename is bijzonder groot in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar gingen het voorbije halfjaar 1.326 ondernemingen failliet. Dat is het op een na hoogste cijfer ooit en zomaar eventjes 39,7 procent meer dan in de eerste helft van 2016.

Het aantal faillissementen steeg ook in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen werden 2.882 bedrijven failliet verklaard (+0,7 procent), in Wallonië 1.486 (+4,9 procent). Door al die faillissementen gingen 10.976 banen verloren.

Op sectoraal niveau slaat de horeca alle records met 1.160 faillissementen in het eerste semester. De stijging loopt op tot meer dan twintig procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aandeel eetgelegenheden met beperkte bediening stijgt sterk in de cijfers.

Ook in de sectoren bouw, kleinhandel, zakelijke dienstverlening, transport en garagehouders werden meer faillissementen uitgesproken. De grootste falingen van het voorbije halfjaar dateren van juni.