Realdolmen wordt overgenomen door de Franse sectorgenoot Gfi Informatique. De Fransen hebben een overnamebod van 196 miljoen euro gedaan op het it-bedrijf uit Huizingen bij Beersel.

Het gaat om een overnamebod van 37 euro per aandeel. Dat is een transactie van 196 miljoen euro. De raad van bestuur van Realdolmen steunt het bod. De grootaandeelhouders hebben al hun aandelen aangeboden aan het Franse bedrijf.

De families Colruyt uit Halle en Vande Vyvere (holding QuaeroQ) zijn samen goed voor 23,84 procent van de aandelen. De familie Colruyt bezit 14,24 procent. De familie Vande Vyvere, bekend van vastgoedontwikkelaar Matexi, heeft 9,6 procent. Sectorgenoot Cegeka is de derde grootste aandeelhouder met 3,97 procent.

Gfi Informatique wil met de overname zijn positie in België en Luxemburg versterken, in lijn met de internationale uitbreidingsstrategie. Het bedrijf wil in eerste instantie 75 procent van de aandelen van Realdolmen. De Franse groep wil het management van Realdolmen steunen om verder een platform voor de Benelux te ontwikkelen.

Premie

Realdolmen, de vroegere it-tak van de Colruyt-groep, zegt dat het enthousiast is om deel te kunnen uitmaken van een toonaangevend Europees bedrijf. “De aangeboden prijs vertegenwoordigt een significante premie ten opzichte van de historische koers van de vennootschap”, zegt voorzitter Henri Van Engelen.

Met meer dan 1.200 personeelsleden is Realdolmen een van de grootste it-dienstverleners van ons land. Het bedrijf bedient duizend klanten in de Benelux. In het boekjaar 2016-2107 realiseerde het een omzet van 244 miljoen euro. Die komt voor 57 procent uit ondersteunende it-diensten en voor 43 procent uit consulting.

Gfi Informatique telt bijna 15.000 werknemers. Met een omzet van 1,13 miljard euro is het een van de grotere spelers in Europa.