Auditkantoor PwC uit Zaventem heeft samen met Flanders Make de Vlaamse maakindustrie doorgelicht. Uit de enquête blijkt dat die kampt met een tekort aan digitaal geschoolde werknemers.

De Vlaamse maakindustrie vindt onvoldoende talent om een voortrekkersrol te spelen in de globale digitalisering van bedrijfsprocessen. Dat concludeert consultant PwC na een enquête bij de operationele directeurs van dertig grote spelers in Vlaanderen zoals Picanol, Philips, Bombardier en Volvo Trucks. De bedrijven investeren ook te weinig in hoogtechnologische productieprocessen in vergelijking met het buitenland.

Bijna negen op tien operationele directeurs noemen het gebrek aan technisch geschoold personeel de grootste uitdaging. “Er is echt nog heel veel geschoold personeel nodig. Vacatures worden heel moeilijk ingevuld. Er heerst een oorlog om technisch geschoold talent tussen bedrijven”, zegt Peter Vermeire van PwC.

De bedrijven in Vlaanderen investeren een stuk minder in hoogtechnologische productieprocessen dan de buitenlandse koplopers. In de jongste twee jaar investeerden ze ongeveer drie procent van de omzet in een digitale update van het productieproces. Wereldwijd ligt dat op ongeveer vijf procent.

“Het is enigszins geruststellend dat de Vlaamse bedrijven de trein niet echt hebben gemist. Maar nog meer inzetten op digitalisering is essentieel om in België actief te blijven en om de maakindustrie uiteindelijk terug naar hier te krijgen.”