Ongeveer 10.000 bezoekers hebben zaterdag tijdens de tweede editie van de Luchtvaartdag een kijkje gekregen én genomen achter de schermen van de luchthaven in Zaventem. Diverse activiteiten wierpen een blik op de vele facetten van Brussels Airport.

De tweede Luchtvaartdag werd georganiseerd door de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Kortrijk-Wevelgem, Oostende-Brugge, de Vlaamse Motorvliegclubs, Defensie, de Vlaamse lucht- en ruimtevaartindustrie en de Vlaamse overheid.

Op de luchthaven in Zaventem kon het publiek kennismaken met diverse actoren uit de luchtvaartindustrie, zoals de vele luchtvaartmaatschappijen maar ook luchtverkeersleider Belgocontrol uit Steenokkerzeel. Andere attractiepolen waren pilotenscholen, producenten van vliegtuigonderdelen en luchthavenbrandweer en -politie. Ook de Belgische luchtmacht was aanwezig met een of meerdere vliegende tuigen. Initiatievluchten en simulatorsessies behoorden tot de mogelijkheden.

“De luchthavens zijn krachtige groeimotoren voor de Vlaamse economie”, stelde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) na afloop. “Direct en indirect zijn de luchthavens samen goed voor 41.000 voltijdse banen en een toegevoegde waarde van 3,2 miljard euro per jaar. Bovendien zijn de luchthavens van onschatbare waarde voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van spitstechnologie.”

De eerste editie van de Luchtvaartdag vond plaats in 2014 en lokte meer dan 30.000 bezoekers. De tweede editie zou oorspronkelijk plaatsvinden in oktober vorig jaar, maar werd uitgesteld in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016.