Proximus heeft in Haasrode met succes een 5G-test uitgevoerd. De mobiele technologie van de volgende generatie zal nog hogere snelheden, hogere capaciteit en kortere reactietijden mogelijk maken. “Deze tests met Huawei zijn heel waardevol voor ons”, aldus CTO Geert Standaert van Proximus. 

Om klaar te zijn voor de toekomst testten Proximus en het Chinese Huawei 5G, de mobiele technologie van de volgende generatie. De ‘field trial’  werd uitgevoerd met behulp van 5G-prototypeapparatuur. De test maakte gebruik van de Massive MIMO-technologie, die de hoeveelheid data die over dezelfde band gaat fors kan verhogen en tegelijk het bereik van de dienst kan verbeteren. De resultaten toonden duidelijk de mogelijkheden van een 5G NR-netwerk: er werden overdrachtssnelheden tot 2,94 Gbps genoteerd. 

Specificaties duidelijker

“Nu de specificaties van 5G steeds duidelijker worden, verkennen we de mogelijkheden van deze mobiele technologie van de volgende generatie”, zegt CTO Geert Standaert van Proximus. “Deze tests met Huawei zijn heel waardevol voor ons, omdat ze ons toelaten kostbare inzichten te verwerven in deze baanbrekende technologie en in de voordelen die ze voor bedrijven en consumenten in België zal opleveren. Op die manier maakt Proximus zich op om 5G naar België te brengen.” 

Indoortest 

Hoewel het nog vroeg dag is wat 5G betreft, is Proximus (net zoals de meeste andere Belgische operatoren) al bezig met de volgende stappen om 5G in de toekomst te kunnen uitrollen. De eerste indoor demotest van 5G in België werd in november 2016 in het hoofdkantoor van Proximus georganiseerd.