Proximus SpearIT plaatst camera’s bij Bakkerij Vangrootloon

bakker cameraProximus SpearIT uit Diest bouwde voor Bakkerij Vangrootloon een cameranetwerk uit waardoor klanten altijd voldoende keuze hebben in de winkels. De camera’s in de tearoom en bij de kassa ondersteunen bovendien de veiligheid van klanten en personeel.

Vangrootloon is een grote ambachtelijke bakkerij uit Sint-Truiden, gesticht in 1915. Doorheen de jaren is het familiebedrijf sterk gegroeid. Vangrootloon heeft nu 23 eigen winkels, waarvan zeventien met tearoom. Al is Vangrootloon een heel ambachtelijk bedrijf, het maakt tegelijk gebruik van moderne technologie om de werking en de veiligheid van de winkels te ondersteunen. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor camera’s.

“Tot de middag kunnen onze winkelpunten extra voorraad bijbestellen”, zegt Jan Massa, verantwoordelijke voor marketing bij Bakkerij Vangrootloon. “Door de drukte gebeurde dat vroeger soms niet, of te laat. Via een camera hebben we in de hoofdzetel zicht op de winkelrekken en kunnen we zelf inschatten of we de winkel moeten bevoorraden.” Met een tweede camera kan Vangrootloon in de hoofdzetel ook zien hoe druk het is in de verbruikszaal. Indien nodig kan iemand uit een naburige winkel dan een handje komen toesteken. Een derde camera is discreet aangebracht boven de kassa. “Die hangt er voor de veiligheid van de medewerkers”, zegt Jan Massa. “Bij een discussie over wisselgeld – had de klant nu een briefje van twintig of eentje van vijftig gegeven – bieden de beelden uitsluitsel. Idem wanneer iemand op een onbewaakt ogenblik geld uit de kassa zou nemen.”

Voor de verbinding van de winkelpunten met de hoofdzetel werkt Vangrootloon via Proximus Explore. Een eigen privénetwerk met snelle, veilige internetverbinding is handig om alle medewerkers toegang te geven tot de nodige applicaties. Voor alles wat met dat netwerk en telefonie te maken heeft, rekent Vangrootloon op Proximus SpearIT. Deze partner – integrator en operator van ICT-diensten op maat van kmo’s – stond ook in voor de installatie van de camera’s.

“Dat is handig, want zo kunnen we voor het geheel terecht bij één aanspreekpunt”, zegt Massa. In de hoofdzetel van Vangrootloon zijn alle camerabeelden te volgen op een groot scherm. De opnames van de beelden gebeuren met recorders die zich in de winkelpunten bevinden. “We kunnen die exporteren en in de hoofdzetel bekijken. Onlangs was er een diefstal in een van onze winkels. We hebben de beelden opgezocht en aan de politie bezorgd.”

Vandaag zijn al tien winkelpunten van Vangrootloon met de camera’s uitgerust. “Telkens we een winkel verbouwen of renoveren, nemen we de installatie van de camera’s mee in het project”, zegt Jan Massa. “Zo zullen we stap voor stap alle vestigingen van camera’s voorzien.”