De provincie Vlaams-Brabant schaft op voorstel van de gemeente Grimbergen buurtweg nummer 3 ter hoogte van parking C in deelgemeente Strombeek-Bever af. De buurtweg verloor zijn verbindende functie door de aanleg van de Brusselse Ring en werd opgeslorpt door parking C.

De toegang tot het stuk dat over de parking loopt, is momenteel zowel in het westen als in het oosten afgesneden voor voetgangers en fietsers door een slagboom, een talud en de op- en afrit van de Ring. De buurtweg is op het terrein niet meer waarneembaar.

De vrederechter veroordeelde de gemeente Grimbergen tot het voeren van een procedure tot afschaffing van het gedeelte van buurtweg nummer 3, gelegen tussen de Gentsestraat en de Panoramastraat in Strombeek-Bever.
De gemeenteraad van Grimbergen voerde het vonnis uit en vroeg na het doorlopen van de procedure om het bewuste gedeelte van de buurtweg uit de Atlas der Buurtwegen te schrappen.

“Na grondig onderzoek van alle voorliggende stukken was de afschaffing de enige logische beslissing”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit. “Hiermee wordt de Atlas der Buurtwegen aangepast aan de toestand zoals die zich in de feiten al vele jaren voordoet op het terrein.”

De beslissing is goed nieuws voor Ghelamco. De projectontwikkelaar wil op deze plaats het Eurostadion bouwen. De aanwezigheid van de buurtweg verhinderde dat er vergunningen konden worden afgeleverd voor het fel omstreden project.

De tegenkanting tegen het Eurostadion was de voorbije weken en maanden heel groot en kwam uit alle hoeken. De beslissing van de deputatie roept dan ook veel vragen op. “We doen geen uitspraak over projecten die op deze site kunnen gerealiseerd worden”, stelt Dehaene. Tegen de deputatiebeslissing is beroep mogelijk bij de bevoegde Vlaamse minister.