Provincie investeert in sociale economie

SocialeEconomieHet provinciebestuur geeft 329.940 euro subsidies voor investeringen in achttien projecten van sociale economie in Vlaams-Brabant. Ze zijn verspreid over twaalf gemeenten: Aarschot, Asse, Halle, Grimbergen, Kortenaken, Leuven, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Tienen, Vilvoorde en Zaventem. Bedrijven uit de sociale economie geven mensen kansen op de arbeidsmarkt.

Een van de projecten is de uitbreiding van de tuinafdeling en compostsite van Den Diepen Boomgaard in Grimbergen (foto). “Bedrijven uit de sociale economie die mensen uit kansengroepen tewerkstellen of hun integratie in de maatschappij bevorderen, kunnen rekenen op onze steun”, zegt Marc Florquin (sp.a), gedeputeerde voor Economie. “Zij streven niet zozeer naar financiële dan wel naar maatschappelijke winst.”

Er bestaan verschillende vormen van ondernemingen in de sector van de sociale economie: van maatwerkbedrijven en starterslaboratoria tot opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten. Ze bieden een job aan personen uit de kansengroepen voor wie een baan op de reguliere arbeidsmarkt niet haalbaar is. Vlaams-Brabant telt meer dan vijftig dergelijke bedrijven. Die bieden samen werk aan 3.844 mensen. Dat zijn personen die bij gebrek aan alternatief anders allicht thuis zouden zitten.

De provincie steunt deze organisaties met subsidies. “In 2015 hebben we 329.940 euro vrijgemaakt voor eerstelijns- en tweedelijnsprojecten. Sommige projecten bewerkstelligen de sociaal-professionele integratie van kansengroepen en focussen op hun begeleiding naar en tijdens hun tewerkstelling. Andere projecten ondersteunen of faciliteren de sociale economie in haar geheel”, stelt Florquin.

Naast subsidies. Ze zet ook in op netwerkmomenten tussen deze organisaties en het uitwerken van acties ter promotie van sociale economie aan bedrijven, (lokale) overheden en particulieren. De provincie organiseert ook overleg, signaleert pijnpunten aan de Vlaamse overheid en fungeert als schakelniveau tussen beleidsdomeinen en overheden.