De transportbonden ABVV-BTB en ACV Transcom hebben maandagavond in Vilvoorde een actie gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de werkgeversorganisaties van de transportsector Febetra, TLV en UPTR. Ze brachten de aanwezige transporteurs op de hoogte van “de weigering van de federaties om het sectoraal pensioenplan om te zetten in een collectieve arbeidsovereenkomst”. Vanaf dinsdag volgen sensibiliseringsacties in de bedrijven.

Voor elke werknemer in de transport- en logistieke sector wordt vandaag 75 euro per kwartaal gestort in het pensioenfonds Pensio TL. Volgens de bonden kwamen ze tijdens de onderhandelingen voor 2018-2019 met de werkgeversorganisaties overeen dat die bijdrage gewijzigd zou worden tot een percentage (0,92 procent) van het brutoloon, met een ondergrens van 80 euro.

Volgens de bonden weigeren de federaties al maanden om die afspraak om te zetten in een bindende collectieve arbeidsovereenkomst. “Ze eisen dat voor de kwartalen waarin de arbeiders hun jaarlijkse vakantie opnemen de verhoging van de ondergrens van 5 euro per kwartaal zou verminderd worden in verhouding tot het aantal vakantiedagen in dat kwartaal. Dat betekent 5 euro per jaar minder voor het sectoraal pensioen”, stellen de bonden.

Sensibiliseringsacties

Vanaf dinsdag zullen in alle bedrijven uit de sector sensibiliseringsacties georganiseerd worden. De bonden roepen de arbeiders op om hun werkgever te interpelleren over de houding van Febetra, TLV en UPTR.

“Het gaat over 5 euro. Dat is een totaal gebrek aan respect van de werkgeversorganisaties voor de chauffeurs en het logistieke personeel. Wij eisen dat er op 15 februari een duidelijke collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend wordt”, zegt John Reynaert van BTB.