Projectontwikkelaar geeft Villa Servais uit handen

villaservaisVilla Servais in Halle staat opnieuw te koop. Projectontwikkelaar Erzberg kocht het beschermde gebouw in 2005, voor 400.000 euro. De ontwikkelaar had grootse plannen maar voerde die niet uit en wil het pand nu weer van de hand doen.

Projectontwikkelaar Erzberg had de bedoeling om kantoren, vergaderruimtes en culturele activiteiten in Villa Servais onder te brengen. Maar elf jaar later staat de villa nog altijd te verkommeren. Het pand staat weer te koop, ditmaal voor 450.000 euro.

Mogelijk liggen strubbelingen met Onroerend Erfgoed aan de basis van de verkoop. Zo kreeg Erzberg geen toelating om de vloer te vernieuwen en een lift te installeren. De projectontwikkelaar profiteerde in 2005 van verdeeldheid binnen de familie die het historisch gebouw in eigendom had en verwierf het pand een heel stuk onder de vraagprijs van 475.000 euro.

Als een nieuwe projectontwikkelaar zich aandient, zal ook hij moeten restaureren. Het pand is in heel slechte staat omdat het al lang leeg staat.

Villa Servais is het oude woonhuis van musicus Adrien Servais uit Halle. De cellist liet de villa bouwen in 1847 in neo-Italiaanse renaissancestijl door architect Jan-Pieter Cluysenaer. Servais woonde er tot aan zijn dood en ontving er collega-muzikanten zoals Liszt, Rossini en Chopin.