Het provinciale Proefcentrum Pamel in Roosdaal en de Hoge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren (Horal) zijn op zoek naar zaailingen van Schaarbeekse krieken. Ze bereiden een proefveld voor de ontwikkeling van een struikvariant van Schaarbeekse krieken voor. Op die manier willen ze de Schaarbeekse krieken opnieuw op een rendabele manier telen.

Schaarbeekse krieken kunnen door hun specifieke vruchteigenschappen een sterke meerwaarde geven aan verschillende streekproducten. Niet in het minst aan ambachtelijke lambiekbieren. Ze zorgen voor een speciale smaakbeleving.

“We willen daarom een struikvariant van deze Schaarbeekse krieken ontwikkelen op ons proefveld in Pamel”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Die variant kan dan mechanisch gesnoeid en geoogst worden. Zo kunnen de krieken opnieuw op een economisch rendabele manier geteeld worden in het Pajottenland en de Zennevallei.”

De struiken met Schaarbeekse krieken in de Zennevallei en Pajottenland worden steeds zeldzamer, waardoor lambiekbrouwerijen al jaren kampen met een tekort. Wie in de wijde omgeving van het Pajottenland of de Zennevallei Schaarbeekse krieken heeft of weet staan, waaronder jonge zaailingen die uitgestoken mogen worden, mag dat melden aan het Proefcentrum Pamel (054-320846) of proefcentrum.pamel@vlaamsbrabant.be.

Dit project werd mee mogelijk gemaakt door de cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.