De Lijn wil een einde maken aan de reservatieplicht van rolstoelgebruikers voor bus en tram. De Vlaamse vervoersmaatschappij start met een proefproject met meer mobiele lijnen. Het zijn lijnen met meerdere toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. In Vlaams-Brabant gaat het om de Leuvense Ringbus.

Rolstoelgebruikers moeten net als iedereen een rit met bus en tram kunnen maken wanneer ze zelf willen. Mensen met een visuele of motorische beperking kunnen zelf nagaan of hun halte toegankelijk is. Die toegankelijkheid is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

In Leuven kunnen rolstoelgebruikers voortaan zonder reservatie meerijden op de Ringbus 600 en 601. De Lijn zet op dit traject uitsluitend bussen met een lage vloer in. Tien van de 25 haltes zijn toegankelijk voor mensen met een motorische beperking. Als ze assistentie krijgen, stijgt dit tot zeventien haltes. Die zijn zo goed mogelijk gespreid over het traject.

Symbolen

Drie symbolen zeggen voor wie de halte toegankelijk is: voor mensen met een visuele beperking en een mobiele beperking zonder en met assistentie. Of een rolstoelgebruiker mee kan met de bus hangt af van drie factoren: de toegankelijkheid van de haltes, van het voertuig en de beschikbaarheid van een plaats waar de rolstoelgebruiker zich veilig kan opstellen.

“De test is een eerste stap. Rolstoelgebruikers hoeven hun rit niet langer een dag vooraf te reserveren”, zegt directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot. “De wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de haltes, wij voor die van onze voertuigen.” De wegbeheerders zijn de steden, gemeenten en het Vlaamse Gewest.

Een volledige afschaffing van de reservatie is de volgende stap. Tegen eind dit jaar is 93 procent van de bussen toegankelijk. Tegen 2020 moeten alle bussen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. “Na drie maanden evalueren en verfijnen we onze aanpak. Zo kunnen we werk maken van de uitbreiding”, stelt Kesteloot.