De bewaking van kazerne Cdt De Hemptinne in Heverlee (Leuven) is toegewezen aan de private beveiligingsfirma Securitas. Dat is de thuisbasis van onder meer de special forces en jagers te paard. De regering besliste begin dit jaar om de opdracht uit te besteden aan een privéfirma. Zo kunnen de militairen zich meer focussen op hun kerntaken.

Securitas sleepte de overheidsopdracht binnen. Het bedrijf kreeg een contract van vier jaar, dat met een jaar verlengd kan worden. Securitas krijgt drie maanden de tijd om de beveiliging op het terrein in Heverlee op punt te stellen. Op de site zal het zich vooral toespitsen op toegangscontrole, bewaking en inbraakdetectie, zegt woordvoerder Koen Colpaert.

Sodexo

De federale ministerraad gaf minister van Landsverdediging Steven Vandeput (N-VA) in februari van dit jaar de toestemming om een overheidsopdracht te lanceren voor de uitbesteding van de wacht aan een private firma. Landsverdediging moet evolueren naar een kleiner en beter uitgerust leger, dat zich kan focussen op de kerntaken.

Voor niet-militaire ondersteunende diensten zoals bewaking wordt daarom zoveel mogelijk een beroep gedaan op partners binnen de overheid of de privé. Dat het ministerie van Landsverdediging een beroep doet op privéfirma’s is niet nieuw. Het gebeurt ook al voor zaken als onderhoud of commercieel transport. Zo staat in de Koninklijke Militaire School het private cateringbedrijf Sodexo sinds augustus in voor de bereiding en bedeling van maaltijden.