Voor het eerst steeg de prijs voor diesel boven die van benzine. De primeur was voor de pomp van Makro in Sint-Pieters-Leeuw.

Benzine goedkoper dan diesel: het zat er al een tijd aan te komen. In ons land werden vorig jaar 67.933 nieuwe dieselwagens ingeschreven. Dat is een marktaandeel van 26,8 procent. Goed vijf jaar geleden lagen die cijfers volgens automobielfederatie Febiac opmerkelijk hoger: 54 procent.

Fabrikanten maken benzinewagens alsmaar zuiniger. De overheid stimuleert steeds vaker benzine omdat die minder fijnstof uitstoot dan diesel. Fiscaal is diesel dan ook niet meer zo aantrekkelijk.

Dat is ook merkbaar aan de pomp, waar het prijsverschil tussen de twee brandstoffen stilaan tot het verleden behoort. De primeur was voor de Makro-pomp in Sint-Pieters-Leeuw. Daar lag de prijs van een liter diesel 0,004 eurocent hoger dan die van een liter benzine.

Een minimaal prijsverschil. Maar specialisten verwachten dat de trend zich steeds vaker zal doorzetten. Wat niet belet dat benzine tanken vanaf woensdag weer een klein beetje duurder wordt. De maximumprijs voor benzine 95 E10 stijgt met 1,5 eurocent tot 1,423 euro per liter. Bij benzine 98 E10 komt er 1,7 eurocent bij tot 1,5 euro per liter.

Vorige week was het prijsverschil tussen diesel en benzine 95 E10 gedaald tot amper 1 eurocent. Omdat de dieselprijs woensdag gelijk blijft, wordt het verschil opnieuw wat groter. De prijsstijging voor benzine is een gevolg van de schommelingen van de olieprijzen op de internationale markten.