In Leuven opende café De Maekerij de deuren. De zaak pakt uit met een vernieuwend concept: de klant betaalt er niet per consumptie maar per uur. Voorts gaat De Maekerij op zoek naar het talent dat volgens de zaakvoerders in ieder van ons schuilt.

In de Mechelsestraat in Leuven ging de eerste Maekerij van start. Met een vernieuwend concept: geen consumptiestress meer voor wie lang wil blijven. De klant betaalt er per uur. Voor amper 4 euro per uur wachten warme dranken, zelfgemaakte limonades, waters, koekjes en fruit.

“De Maekerij wil bovenal een warme ontmoetingsplaats voor stedelingen zijn”, stellen de zaakvoeders. “Waar iedereen welkom is om simpelweg te genieten, (samen) te werken of dingen te maken.” De zaak wil meer zijn dan de zoveelste koffie- of lunchbar.

Aan de muur hangen gepersonaliseerde koffiemokken. Wie lid wordt van De Maekerij krijgt zo’n mok en mag er meteen ook zijn of haar talenten bij noteren. Die talenten ontdekt de klant na het doorlopen van een korte vragenlijst.

Talent

“Talent is niet alleen iets van creatievelingen. Iedereen heeft talent”, zegt Mieke Dobbelaere, een van de zaakvoerders. “Soms is een talent heel zichtbaar, soms minder. Maar iedereen is altijd ergens goed in. Wij willen stedelingen sterker maken door hen bewust te maken van hun talenten en zo een netwerk creëren waar ze elkaar kunnen vinden en waar nieuwe dingen kunnen ontstaan.” 

In het atelier kunnen klanten creatief aan de slag: van naaien tot knutselen. Het basismateriaal is aanwezig. Ook daarvoor betaalt de klant per uur (eveneens 4 euro). Ook die prijs werd niet bekendgemaakt. Geregeld worden er workshops georganiseerd, met experten of opkomend talent.

De Leuvense Maekerij is de eerste van een reeks in Vlaanderen. De Maekerij is onderdeel van Femma. Het café is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur.