Het jaarlijkse Zythos Bierfestival lokte zaterdag en zondag ruim 10.000 bezoekers naar de Brabanthal in Leuven. Opvallendste trend was de aanwezigheid van veel buitenlanders. “We noteerden dertig nationaliteiten en dat is een record”, zegt woordvoerster Sara Van Daele.

Honderd brouwerijen en bierfirma’s boden aan 88 standen 500 bieren aan. Organisator Zythos vzw telde 7.000 bezoekers op zaterdag en goed 3.000 op zondag. Dat zijn er 2.000 minder dan vorig jaar. Als oorzaak verwijzen ze naar concurrentie uit de sport met Luik-Bastenaken-Luik, de Antwerp 10 miles en Anderlecht-Club Brugge. “De omzet was even goed en dus blikken we terug op een geslaagde veertiende editie”, stelt Van Daele.

Niet alleen Belgen vonden dit weekend hun weg naar Leuven. “Er kwamen bezoekers uit de hele wereld om te genieten van de Belgische biercultuur. We mochten mensen ontvangen uit China, Australië, Japan, Singapore, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, India, Malta, Israël, Canada en nog twintig andere landen. De erkenning van onze biercultuur door Unesco is allicht de verklaring.”

De prijs van de mooiste stand werd zondagnamiddag uitgereikt aan Den Herberg uit Buizingen (Halle). Het café en de ambachtelijke brouwerij werden in 2007 opgericht door Bart Devillé en Ann Heremans.

De winnaar van de consumententrofee, het beste bier van het festival volgens de bezoekers, wordt eerst na het weekend bekendgemaakt.