Zes op de tien Vlamingen gaan ook werken als ze zich eigenlijk te ziek voelen. Dat blijkt uit een studie van onder meer KU Leuven en Odisee, de hogeschool van de Associatie KU Leuven. Hoe meer stress op het werk en hoe slechter de baas de taken verdeelt, hoe groter de kans dat grieperig personeel toch op de werkvloer verschijnt.

De cijfers komen uit een grote studie van KU Leuven, VUB, UGent en Odisee bij 3.274 Vlaamse werknemers. Van die groep ging vorig jaar 62,4 procent over tot presenteïsme. Dat is te ziek zijn om te werken en desondanks toch komen opdagen.

“Die werknemer haalt vaak niet dezelfde productiviteit als anders en besmet misschien ook nog eens collega’s”, zegt Ralf Caers, professor humanresourcesmanagement aan de KU Leuven. “Afwezigheid kost geld aan bedrijven. Maar ook presenteïsme doet de kosten oplopen.”

Een op de vier werknemers geeft aan zieke collega’s op te merken. “Ook niet zonder gevaar. Je kan beginnen denken dat het zo hoort. Er ontstaat groepsdruk en je gaat hetzelfde doen in de toekomst.”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) noemt het cijfer zorgwekkend. Hij gaat de studie bezorgen aan de Hoge Raad voor Preventie en Welzijn op het Werk en nagaan welke maatregelen kunnen worden genomen. Want er dreigt een probleem te ontstaan voor zowel werkgever als werknemer. Dat gaat verder dan het risico om andere collega’s te besmetten. Mensen die in zieke toestand een voertuig moete besturen, kunnen veiligheidsproblemen veroorzaken.