Premie voor innovatieve werknemers blijft bestaan

innovation-258932_640

De innovatiepremie wordt verlengd. Dat gebeurt al voor de vijfde keer. Deze belastingvrije bonus geldt als beloning voor creatieve werknemers. Werkgevers kunnen tot 31 december van volgend jaar een extraatje geven aan personeelsleden die hun bedrijf vooruithelpen met vernieuwende projecten.

De innovatiepremie werd in 2006 in het leven geroepen om creatieve werknemers te belonen met een belastingvrije bonus. De programmawet verlengt dat systeem nu voor de vijfde keer. Daardoor kunnen werkgevers voor de rest van 2015 en in 2016 werknemers die aan proces- of productinnovatie doen op een fiscaal vriendelijke manier belonen.

Door de maatregel kan een innovatieve werknemer per jaar tot een maand brutoloon ontvangen, vrijgesteld van belastingen en bijdragen voor de sociale zekerheid. Werknemers krijgen een innovatiepremie als ze kunnen aantonen dat het project werkelijk vernieuwend is. Bovendien moet de werkgever het idee realiseren.

De premie is uitsluitend bestemd voor mensen uit de privésector. Ongeacht of ze een contract van onbepaalde duur hebben. Zelfs jobstudenten komen in aanmerking.

Maximum tien procent van het personeelsbestand kan de premie krijgen. In ondernemingen met minder dan dertig personeelsleden is dat drie procent. De premie mag nooit hoger zijn dan een procent van de bruto loonmassa van het bedrijf. Per project kunnen maar tien mensen aanspraak maken op de premie.

De afgelopen negen jaar hebben 759 bedrijven in het totaal 10.438 innovatiepremies uitbetaald. Vorig jaar ging het om 1.186 premies in 314 bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.