Aan de campagne Overal zonnepanelen hebben de afgelopen weken 5.401 Vlamingen deelgenomen. In het totaal werden 812 daken genomineerd die volgens de deelnemers zonnepanelen verdienen. Het populairste dak van de provincie Vlaams-Brabant is dat van de vrije basisschool Pastoor Dergent in Gelrode (Aarschot). Dat krijgt een gratis haalbaarheidsstudie van het Vlaams Energieagentschap.

Dat Vlaams Energieagentschap had eerder in Strombeek-Bever (Grimbergen) de campagne Stroomversneller gelanceerd. Met de uitdaging leg zonnepanelen op het dak van een ander werd opgeroepen om een groot dak te nomineren dat zonnepanelen verdient. Mensen konden op een website stemmen op de genomineerde daken. De daken met de meeste stemmen krijgen hulp van het om een zonneproject te realiseren.

Vandaag hebben bijna 316.000 Vlaamse daken zonnepanelen. Dat is goed voor een totaalvermogen aan zonne-energie van 2.527 megawatt (MW). Tegen 2020 moet dat 3.700 zijn. De meeste zonnepanelen liggen op woongebouwen. Andere, vooral grote gebouwen hinken achterop.

Uit de resultaten van de campagne blijkt dat 5.401 Vlamingen 812 daken hebben genomineerd. Het zijn daken van vooral scholen, sporthallen, zwembaden en  bibliotheken. Voor Vlaams-Brabant kreeg de vrije basisschool Pastoor Dergent in Gelrode 738 stemmen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vindt het belangrijk dat nu ook zoveel mogelijk projecten worden gerealiseerd. “Het Vlaams Energieagentschap bekijkt of genomineerde daken in bestaande ondersteuningstrajecten terechtkunnen.”