De vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers is groot in Leuven. Om tegemoet te komen aan die vraag en in één adem de leegstand in de winkelstraten te bestrijden lanceert het Leuvense stadsbestuur het project Popstart.

“Op die manier geven we zuurstof aan de creatieve economie en de innovatieve handel in de stad. Tevens gaan we winkelstraten aantrekkelijker maken door eigenaars aan te moedigen om hun leegstaande panden tijdelijk te verhuren aan een betaalbare prijs”, zeggen schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) en zijn collega van Economie Mohamed Ridouani (SP.A).

“Via het online platform www.popstart.be kunnen eigenaars hun leegstaande ruimte te huur aanbieden. Als ze dat aan interessante voorwaarden doen, moeten ze in die periode geen leegstandstaks betalen”, zegt Vanderheiden.

“Creatieve starters hebben nood aan betaalbare ruimte om hun ding te doen en hun zichtbaarheid in het straatbeeld te verhogen. Popstart wil creatieve ondernemers ruimte bieden om een nieuw idee of concept uit te testen zonder al te grote risico’s”, stelt Ridouani. “We ondersteunen starters ook met gratis advies, een uitgebreid netwerk van ondernemers en promotie.”

Om zelf het goede voorbeeld te geven verhuurt de stad twee winkelpanden in de Diestsestraat. “We bieden twee instapklare panden, waar een vernieuwend handels- of creatief economisch concept kan worden uitgeprobeerd”, zegt Vanderheiden.  Elke ruimte krijgt een eigen accent. Op nummer 206 krijgen handelaars de kans om een innovatief concept uit te proberen. Op nummer 208 staat creativiteit centraal zoals design, juwelenontwerp of een ambacht.

De ruimte kan maar voor een beperkt aantal maanden gehuurd worden, afhankelijk van het concept. De minimale huurtijd is één maand. De maandelijkse huur bedraagt 525 euro per maand. Ook een collectieve invulling, waarbij een coördinator een aantal ondernemers ruimte geeft, behoort tot de mogelijkheden.