De provincie Vlaams-Brabant start dit najaar met een studie naar de verbetering van de bedrijvenzone Buda in Vilvoorde, Machelen en Brussel. Om de vernieuwing op relatief korte termijn zichtbaar te maken worden in het voorjaar van 2018 zeven tijdelijke verblijfs- en ontmoetingsruimtes in het bedrijventerrein geplaatst.

“We investeren 80.000 euro in zeven tijdelijke verblijfs- en ontmoetingsruimtes in de bedrijvenzone. In de vorm van pop-upinstallaties”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “Deze installaties moeten het klassieke denken over de publieke ruimte openbreken en de mogelijkheden en kansen tonen van deze ondergewaardeerde bedrijvenzone.”

“De installaties moeten het gebied in de kijker zetten en de aantrekkelijkheid van de bedrijvenzone vergroten voor de bestaande bedrijven en hun werknemers. Maar ook voor andere investeerders en bezoekers.”

De installaties zullen ook gebruikt worden voor activiteiten, zoals een locatie voor foodtrucks, recreatie zoals een jeu de boules of Finse piste of voor een picknick op een zonnige dag.

“De installaties moeten ervoor zorgen dat de bedrijvenzone al op korte termijn, en in afwachting van een meer complete facelift,  wordt opgewaardeerd. De plannen op langere termijn moeten nog vorm krijgen en zullen samen met de gemeenten, bedrijven en inwoners opgemaakt worden.”

De provincie Vlaams-Brabant heeft nu de opdracht uitgeschreven om deze pop-upinstallaties te ontwerpen en te realiseren. De plaatsing volgt uiterlijk in mei 2018.