Het was vrijdag een lange dag bij AB InBev. Eerst blokkeerden misnoegde werknemers van de Leuvense brouwer voor de tweede dag op rij de depots in alle vestigingen van het land. Laat in de avond werd de staking opgeheven. Directie en vakbonden bereikten toen een akkoord.

Het sociaal conflict handelde over compensaties voor het personeel bij de nakende reorganisatie. AB InBev wil het regionale netwerk van depots moderniseren en flexibeler maken.

Het eerste depot waar de Leuvense brouwer de reorganisatie wil doorvoeren, is dat van Hasselt. De vakbonden eisten een onkostenvergoeding voor de extra verplaatsingen en ook een motivatiepremie.

Overeenkomst

De directie nodigde de bonden vrijdagnamiddag uit voor nieuwe onderhandelingen. Goed vijf uur later kwam er witte rook uit de gebouwen in Leuven. Toen meldde vakbondsman Kris Vanautgaerden (ACV) dat er een akkoord was.

Maandag gaan de depots in alle vestigingen van het land weer open. “De blokkade wordt na twee dagen opgeheven. Vanaf maandag wordt er weer bier uitgevoerd. Het personeel gaat dan ook weer normaal aan de slag”, zei Vanautgaerden.

Het akkoord van vrijdagavond ligt in het verlengde van een eerder gesloten overeenkomst. Directie en bonden hebben afgesproken om voorlopig niet te communiceren over de inhoud van het akkoord. Dat reserveren ze voor het personeel. “De werknemers krijgen maandag oelichting.”