Het Punch Powertrain Solar Team van de Leuvense ingenieursstudenten van de KU Leuven is donderdag derde geëindigd in de challenger class van de World Solar Challenge in Australië. De World Solar Challenge is het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens waarbij 3.021 kilometer moest worden afgelegd van het noordelijke Darwin tot het zuidelijke Adelaide.

De Leuvense Punch Two had bij aankomst in Adelaide een achterstand van meer dan twee uur op de Nuna9 van het Nuon Solar Team van de universiteit van Delft. De wagen legde de 3.021 kilometer met een gemiddelde snelheid van 76,2 kilometer per uur.

De challenger class is de Formule 1 voor zonnewagens met auto’s die gebouwd werden om zo snel mogelijk te rijden. In totaal zijn in deze categorie nog veertien wagens in koers. Vier zijn al gearriveerd. De andere zullen eerst vrijdag in Adelaide toekomen.

Euforie

De Leuvense studenten zijn euforisch met hun derde plaats. “We hebben meer dan anderhalf jaar ns hart en ziel gestoken in dit project. Tijdens de eerste racedag zijn we door technische problemen teruggeslagen naar de zesde plaats. Maar we zijn er blijven in geloven. De derde plaats is een juiste beloning voor al het harde werk”, zegt woordvoerder Thierry Garritsen.

Het was de al de zevende opeenvolgende keer dat een Leuvens studententeam aan deze tweejaarlijkse race in Australië deelnam. De derde plaats is de tweede beste ooit. In 2007 eindigde het team op de tweede plaats.