De stiptheidsacties van de piloten bij Brussels Airlines in Zaventem zijn voorlopig van de baan. Tijdens een verzoeningsvergadering spraken directie en vakbonden een agenda af om de problemen rond pensionering en verloning aan te pakken. “Dit is de laatste kans voor de directie om met concrete oplossingen te komen”, stellen de bonden.

De verzoeningsvergadering vond plaats bij de federale overheidsdienst Werk in Brussel. “Er werden afspraken gemaakt om tot het einde van april de verschillende dossiers een per een aan te pakken”, zei Paul Buekenhout van LBC-NVK na afloop.

De bonden nemen het woord “wapenstilstand” in de mond. Eind april geldt als een duidelijke deadline. “De druk is zeker niet weg. Dit is de laatste en ultieme kans. Eind april moeten er concrete resultaten zijn.” Volgens Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB is een stakingsaanzegging zonder resultaten niet te vermijden.

Vertraging

“We bereikten een akkoord over de punten die we verder willen bespreken en over de agenda daarvoor”, stelt woordvoerster van Brussels Airlines Wencke Lemmes. “We nemen alle punten ernstig en zullen er alles aan doen om oplossingen te vinden.”

De stiptheidsacties van de misnoegde piloten begonnen ruim drie weken geleden. Ze protesteerden op die manier tegen een hele reeks dossiers waarin volgens hen geen vooruitgang zat. Zoals de pensioenen, het salarispakket, de werk-privébalans en maaltijden voor het personeel aan boord.

Volgens Brussels Airlines hadden door de acties de voorbije dagen gemiddeld twintig tot dertig vliegtuigen per dag een vertraging van enkele minuten tot een kwartier.