De piloten van Brussels Airlines in Zaventem houden sinds maandag stiptheidsacties. Ze klagen aan dat er in enkele dossiers zoals de vliegtijden en de pensioenen geen vooruitgang wordt geboekt. Volgens de christelijke en de liberale vakbond vertrekken vliegtuigen met vijftien tot twintig minuten vertraging.

“De actie komt van de piloten zelf en wordt gedragen door de drie vakbonden”, zeggen Paul Buekenhout (LBC) en Filip Lemberechts (ACLVB). De piloten willen een signaal geven dat enkele gesprekken niet snel genoeg vorderen.

“De onderhandelingen over het hele pakket van vliegtuigtijden en verlofperiodes zijn al bijna een jaar bezig”, stelt Buekenhout. Er liggen nog andere kwesties op tafel, zoals de integratie van voormalige piloten van Thomas Cook Airlines Belgium.

Voorts is er onzekerheid over het verhaal rond Eurowings. Brussels Airlines gaat vanuit Düsseldorf langeafstandsvluchten uitvoeren voor zustermaatschappij Eurowings.

Signaal

De stiptheidsacties vormen een signaal aan de directie dat er vooruitgang moet komen. De bonden hebben een verzoeningsvergadering aangevraagd. Van hardere acties is nog geen sprake.

Brussels Airlines betreurt de acties. De directie stelt dat er al vergaderingen zijn vastgelegd tot midden dit jaar om de problemen aan te pakken. Zo werd vrijdag nog gesproken over de maaltijden voor het personeel aan boord.

Volgens de luchtvaartmaatschappij blijven de vertragingen beperkt. Maandag vertrokken vijf van de honderd vluchten uit Brussel met een kwartier vertraging. Dinsdag waren tot ’s middags tien van de veertig vertrekkende vluchten door de stiptheidsacties vertraagd.