Personeel van Frisk stemt over plan voor sluiting

friskHet personeel van Frisk International in Leuven stemt donderdag over het sociaal plan voor de sluiting van het bedrijf. De directie van de muntjesproducent bereikte daarover een voorakkoord met de vakbonden. Die noemen het een fatsoenlijk voorstel dat ze zullen verdedigen bij de achterban.

In de vestiging in Leuven worden de tabletjes van Frisk verpakt die in het Nederlandse Sittard worden gefabriceerd. Er werken momenteel nog 38 mensen. Omdat de tabletjes vooral op de Japanse markt verkocht worden, heeft het moederbedrijf Perfetti Van Melle beslist om ze voortaan door een bedrijf in Japan zelf te laten verpakken.

Perfetti wil op die manier de rendabiliteit van de productie verbeteren. De overige producten zullen na de sluiting van het filiaal in Leuven in het Nederlandse Breda worden verpakt.

Het sociaal plan heeft voor de getroffen werknemers, die zonder uitzondering hun baan verliezen, een hele reeks premies in petto. Naast de klassieke  sluitings- en verbrekingspremie duiken ook een motivatie- én volumepremie op. Dat komt omdat de directie verwacht dat de werknemers nog tot 31 juli 2016 aan het werk zullen (moeten) blijven.

Twee werknemers komen in aanmerking voor een swt-regeling (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) vanaf 56 jaar. Er is ook een financiële regeling afgesproken voor de vier werknemers die van juli tot december 2016  in Japan de opstart moeten begeleiden. Hetzelfde geldt voor twee collega’s die in juli en augustus in Breda aan de slag moeten.