Goed nieuws voor de door de Russische boycot geplaagde fruittelers in het Hageland. De volgende oogst Belgische conferenceperen mag ook naar Brazilië verscheept worden. Dat kreeg federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) te horen van zijn Braziliaanse collega Blairo Maggi.

Ons land levert sinds 2014 inspanningen om Belgische peren naar Brazilië te kunnen exporteren. Eind vorige maand kwamen Borsus en Maggi in Brussel effectief tot een akkoord. Het federaal voedselagentschap (FAVV) en zijn Braziliaanse evenknie hadden de sanitaire voorwaarden voor die export op punt gesteld.

De vereiste officiële publicatie van de Braziliaanse documenten is intussen gebeurd. “De Belgische peren zullen geteeld moeten worden volgens zeer precieze regels, die onderhandeld en beschreven werden in het werkplan”, zei Borsus. “Daarom zullen de peren die nu in België geteeld worden vanaf de volgende oogst van 2017 geëxporteerd kunnen worden.”

De minister verheugt zich over de nieuwe mogelijkheid voor de Belgische perenproducenten, die sinds het Russische embargo te kampen hebben met zware moeilijkheden. Meer dan veertig procent van de Belgische conferenceperen, goed voor 140.000 ton, werd vroeger geëxporteerd naar Rusland.

België exporteert momenteel slechts voor 150 miljoen euro aan landbouwproducten naar Brazilië. Het is een grote potentiële markt die geraamd wordt op 25.000 ton per jaar.