Trauma Care Global uit Asse moet zich voor de correctionele rechtbank in Brussel verantwoorden voor activiteiten rond mentale en emotionele hulpverlening bij trauma’s. Volgens het parket van Halle-Vilvoorde hebben de zaakvoerders een heleboel mensen opgelicht met zogenaamde seances en handopleggingen.

Trauma Care Global presenteert zich als een “planetair vitaliteitscentrum voor natuurgerichte therapie, educatie en coaching”. Het bedrijf biedt hulp aan “organisaties, hun medewerkers en particulieren die mentaal vastgelopen zijn” en richt zich op “mensen die zich in de schemerzone tussen ziekte en gezondheid bevinden”. Werklocatie is het kasteel van Rampelberg in Asse.

Volgens het parket hadden Johan D.W. (65), die zijn praktijken uitoefende onder het pseudoniem Johannes De Wit, en zijn partner Anita V.H. (59) het gemunt op personen die zich in een fysiek of mentaal kwetsbare toestand bevinden. De klanten zijn mensen die met de traditionele geneeskunde niet genezen kunnen worden van een bepaalde ziekte of trauma’s hebben opgelopen die ze maar moeilijk kunnen verwerken.

Het tweetal organiseerde betalende seances, waarbij mensen overtuigd werden om bij hen in behandeling te gaan. Die bestond uit handopleggingen om alle negatieve energie via het medium te doen verdwijnen. Daardoor zouden ziektes en trauma’s verholpen worden. Als de behandeling niet meteen succes had, werd het aantal sessies opgedreven of werd de klant ertoe aangezet om ook mensen uit de private omgeving te laten deelnemen.

Het onderzoek naar de zaakvoerders begon in september 2014 toen een ontevreden patiënt klacht indiende. Het parket kon zeven slachtoffers identificeren maar het vermoeden bestaat dat er veel meer gedupeerden zijn.

De twee zaakvoeders én het bedrijf werden gedagvaard en moeten zich op 18 januari 2018 voor de rechter verantwoorden. Het proces was gepland voor donderdag maar werd op vraag van de verdediging uitgesteld. Voorlopig heeft slechts een slachtoffer zich burgerlijke partij gesteld.